top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraBoris Stojanov

SanDisk Clip Sport Plus 32 GB

Malej, levnej, ale šikovnej přehrávač!

 


Přehrávač hudby… v roce 2022? Proboha a na co? Vždyť hudba je v každém telefonu, na internetu, v tabletu, všude hromada a zadarmo…

 

No, tak si to trochu rozkódujeme. Pokud je zadarmo, není zadarmo, protože bude všude protkaná otravnou reklamou. Dobře, pokud zaplatíte poplatek, bude bez reklam, ale jste závislí na připojení k internetu. A co když nebudete připojeni k internetu? Jasně, pokud si platíte službu, můžete si hudbu uložit off-line, do svého drahého telefonu. A co když se ocitnete v situaci, kdy nebudete na žádné 5G/LTE/3G/WI-FI síti, budete chtít poslouchat svojí oblíbenou hudbu, ale budete bez elektřiny a baterie vašeho telefonu začne povážlivě vyhlížet nulovou kapacitu? Hmmm? Vyměníte riziko, že budete bez spojení za těch pár chvilek hudby? To si musí každý zvážit sám.

 


Ale tahle recenze by se neměla nést na vlně válečného strachu z budoucnosti, jsem optimista, věřím že všechno nějak dopadne a že se z toho marastu zase nějak dostaneme. Proto i nadále píšu, fotím, poslouchám hudbu a hledám zajímavé technologie.

 

Potřeboval jsem vyřešit jednu záležitost, kde šlo o hudební podkres na volném prostranství při setkání lidí. A přesně, nechtělo se mi k reproduktoru připojit ani můj iPhone, ani iPad, protože prostě ne všechny jsem znal a nechtěl jsem si kazit odpoledne. Tak jsem sedl k počítače a zadal slovní spojení „levný mp3 přehrávač“. Mezi vším možným čínským a ještě víc čínským na mě vyskočil přehrávač SanDisk. Tu značku mám rád, perfektní spolehlivé karty, můj milovaný SSD disk SanDisk EXTREME Portable, který mám stále při sobě, ale i čtečky karet a další potřebné věci. Navíc oficiální dovozce je HAMA.CZ, takže beze strachu. I když na Made in … jsem se raději nedíval.

 


Dorazil za dva dny, 1 317 Kč včetně DPH. Malý, plastový, černý. S klipem. Protože sport. Já a sport? Možná před 40 lety, takže to asi nevyužiju, ale mýlil jsem se – klip využijete kdykoliv ho nechcete někde nechat ležet, takže super.

Samozřejmě existuje nepřeberné množství exkluzivních, hifistických, puristických a symetrických přehrávačů, kde nejdražší SONY DMP-Z1 osciluje kolem 200 000 Kč a o stupeň levnější je za necelých sto, ale já hledal praktičnost, nikoliv vrchol – což samozřejmě znamená, že zrovna výše jmenovaný Signature kousek z Japonska bych velmi rád vlastnil. A pokud zůstanu u SONY, kterou mám jak víte moc rád, tak nejlevnější mp3 přehrávač od nich je o 600 Kč dražší, ale má osminovou kapacitu. A je to „jen“ walkman, nic ve zlém, ale teď jedeme v módu užitá hodnota vs. cena a ta mi připadá u SanDisku prostě dobrá.

 

Stačí mrknout na základní parametry:

- lehký přenosný osobní digitální hudební přehrávač v různých barvách

- kapacita 32GB

- odolná konstrukce, voděodolný

- vybaven bezdrátovou technologií Bluetooth

- vysoká kvalita zvuku

- ovládací tlačítka pro snadnou navigaci a výběr hudby

- zabudované FM Rádio

- klip na uchycení

- výdrž baterie až 20 hodin na jedno nabití

- podporuje formáty MP3, WMA (NO DRM), AAC, (DRM free iTunes) WAV, FLAC

- LCD displej o velikosti 1,44“ (128x128 pixelů)

- připojení přes micro USB 2.0 konektor, USB 2.0 kabel v balení

- rozměry 66,04 x 44,2 x 17,27 mm

- menu v SK/CZ jazyce


 

Mám tedy na stole jeden z nejlevnějších značkových přehrávačů na trhu. Akumulátor ani nepípne, takže nejprve doplna nabít. K tomu samozřejmě stačí jej pouze připojit k počítači kabelem, který je součástí dodávky. Teda kabelem, spíš kablíkem, každá koruna se počítá, takže dostanete jen takový camfourek, ale není to ta nuzná čínská dvoulinka, je to solidní, tuhý USB kabel. Jakmile je nabití akumulátoru dostatečné k chodu, což neznamená plně nabité, přehrávač se spustí a přihlásí se v počítači jako klasická flash paměť s názvem SPORT PLUS. V tu chvíli začíná zábava.

 


Po otevření složky disku se dostanete do přehledného rozčlenění podsložek, do kterých můžete rovnou kopírovat obsah. Složky mají sice anglické názvy, ale je to taková ta angličtina pro IQ70+ , takže kdo by nepochopil slova jako Audiobooks, Music, Playlists, nebo Podcasts, nebude umět pravděpodobně ani pustit počítač a požádá kamaráda. Angličtinu zmiňuju jen proto, že přehrávač lze nastavit kompletně do českého jazyka pomocí menu. Čeština je to sice specifická, ale pro mnoho uživatelů vítaná spása.

 


Kopírování probíhá poplatně standardu USB 2.0, takže 1GB dat v podobě asi 150 skladeb mp3 trvá necelé 3 minuty. S ohledem na fakt, že 150 skladeb vás zabaví na několik hodin to nevidím jako problém. Nakopíroval jsem nějaké staré mp3 soubory, co jsem našel na disku, pak jsem zkusil audioknihu a nakonec 7 alb německých KRAFTWERK v originálním německém znění, které jsem z vlastních CD natáhl do své knihovny Apple Music v bezztrátovém formátu m4a.

 


Kupodivu hraje úplně všechno, včetně skladeb, které díky DRM ochraně v Mac OS nesou ikonu zámku a jsou problematické. Ukázalo se však u audioknihy, že byť jsou kapitoly očíslovány ve formátu 01, 02,35,62… tak se seřadily bohužel na přeskáčku. Možná se to dá pomocí nějakého hodinového snažení nějak přeskládat, přejmenovat, nevímco tak, aby to bylo ok, nebo to prostě natáhnu do editoru, spojím do jednoho souboru a pak to nahraju znova. Nemám chuť se tímhle zabývat, protože mě takové situace neskutečně… Kraftwerk alba jsou taktéž v přeházeném pořadí, ale u hudby to na rozdíl od audioknihy tolik nevadí. Když jsem vychladl, připojil jsem přehrávač znovu, ve složce, která se v počítači tvářila seřazená správně jsem nastavil i seskupování podle názvu a problém s kapitolami se vyřešil.

 


Zvuk

Vyzkoušel jsem troje sluchátka, co jsem tak po šuplíkách našel. Kabelové SONY MDR-F1, kabelové špunty SONY MDR-EX90 a bezdrátová bluetooth Audio-Technica ATH-SR30BT. Konektivita bluetooth absolutně na pohodu, pustíte v menu párování, potvrdíte nalezený model a je to. Příště už stačí jen pustit oba přístroje. Pro drátový přenos slouží klasický sluchátkový výstup pro 3,5mm jack – tam není co řešit. Ovládání hlasitosti je pomocí dvou tlačítek na levém boku. Co do hlasitosti se chovala všechna sluchátka velmi podobně.

 


Po připojení sáhnete okamžitě po hlasitosti, neboť je na velmi nízké úrovni. Když docvakáte na polovinu možností, zastaví vás varování, že dlouhodobý hlasitý poslech může poškodit sluch. Kouření škodí, mlíko škodí, cukr škodí, maso škodí, alkohol škodí, geneticky pěstovaná soya škodí, souhlasíte s personalizací reklamy, povolujete cookies… začíná mě tenhle svět dost s..t! OK, tak se uklidníme, já vím, že v některých zemích lze výrobce žalovat za chybějící upozornění na sušení kočky v mikrovlnce, takže ano, chci ponechat hlasitost vysokou, aha, tak ještě zesílím sluchátka, aha, to je všechno. Mno, tak z tohodle opravdu neohluchnu! Ale zase chápu, já to mám rád nahlas, někdo radši komorně, takže se pokusím o shrnutí pohledem normálního bělocha.

 


Ten zvuk je slabší, než když poslouchám z telefonu, z tabletu, ale i rovnou přes sluchátkový výstup CD přehrávače. Na druhou stranu je de facto stejně silný, jako jeden z mých historických HDD přehrávačů od SONY. Takže ono to tak asi je. A vlastně když s tímto přehrávačem běháte, tak musíte mít jen kulisu, kvůli bezpečnosti – pokud vám to bude řvát do uší a zezadu vás překvapí cyklista, může být malér. Takže to bude asi ten důvod.

 


Pokud přehrávač použijete jako zdroj zvuku pro bluetooth reproduktor, jste naprosto v pohodě. Připojení k mému Lenco PA-81 proběhlo okamžitě po aktivaci párování a zvuk zněl stejně, jako bych pouštěl hudbu z jakéhokoliv jiného zařízení. Laboroval jsem i s vestavěným ekvalizérem, ale volba NORMAL se ukázala jako nejlepší. Audiokniha, tedy mluvené slovo znělo perfektně jak do sluchátek, tak do reproduktoru. Pokud nemáte reproduktor, či jiný zařízení s bluetooth, použijete sluchátkový výstup jako linkový a propojíte třeba kabelem stereo jack 3,5mm – 2x cinch, nebo dle potřeby vstupu na vašem přístroji.

 


Nějaký ten závěr

Jak jsem již psal, využití vidím celkem široké. Kapacita je s ohledem na formáty hudby dost velká, takže za málo peněz dostanete opravdu hodně muziky. Byť je přístroj plastový, vypadá celkem odolně, takže to bude některý z druhů tvrzených plastů. Displej je krytý sklíčkem ve vysokém lesku, tomu dávám tak dvakrát do kapsy s klíčema, ale třeba jej budete nosit v druhé kapse. Životnost akumulátoru je opravdu celodenní, pokud nebudete mít napálený jas displeje a k zesílení zvuku použijete spíše připojený reproduktor, než přímo přehrávač. Spolupráce s všemožnými přístroji dle mé zkušenosti bez problému, ať se jedná o propojení kabelem, nebo bezdrátový bluetooth přenos.

 


Přehrávač je ve sportovní edici, takže pokud s ním budete běhat, nebo cvičit, můžete využít i vestavěnou sportovní nabídku. Jsou zde stopky i časový odpočet a jednotlivé výsledky lze uložit a následně vymazat. Menu lze provozovat v českém i slovenském jazyce, takže nebude problém s obsluhou, menu je navíc velmi intuitivní a logické. V jednotlivých složkách lze listovat v nekonečné smyčce, lze se vrátit jen o krok, nebo vyskočit do hlavní nabídky speciálním tlačítkem. Nastavení rádia má dvě zajímavosti – v rámci regionu můžete zvolit USA, nebo Svět. A Svět jsme podle rozsahu FM i my! Tak vidíte, pak že nejsme světoví. Spíše se ale jedná o chybku v překladu a mělo vy tam být „lokální“.

 


Citlivost rádia jsem doposud nezkoušel, protože jsem na to nějak neměl čas. V systémovém nastavení lze aktivovat a deaktivovat jednotlivé složky s obsahem, nastavit možnosti podsvícení, úsporného režimu, nebo spustit třeba sleep timer (že se hudba za nějaký čas vypne). Najdete zde i ekvalizér, který mě přesvědčil, že zůstat v módu Normal je ideální. V systémovém nastavení naleznete i příkaz pro formátování a obnovení. Veškerá komunikace se odehrává pomocí prostředního vystouplého tlačítka na pogumovaném vícesměrovém ovladači. Při jeho stisknutí se zobrazí ta část menu, kde jste naposledy skončili, nebo složka naposledy otevřená.

 


Nahrávání souborů je triviálně jednoduché, s řazením více skladeb může být trochu podobné specifikum, jako když na windows přehráváte hudbu nahranou na flasku. Ale trpělivým řazením se to dá přinutit, aby to reagovalo na naše vize dokonalosti. Ovládání je jednoduché, celkem logické, chybí jen podsvícení, nebo třeba hmatové označení, ale zase – 1300 s daní.

 


Takže opravdu na závěr – dělá to, co to má dělat, hraje to slušně, je to malé, přenosné, dlouho to celkem vydrží, dá se to použít několika způsoby díky analogovému i digitálnímu připojení. Pokud chci zdroj zvuku se svým playlistem k vodě, do auta, pod stan. Pokud chci jednoduchý přehrávač pro dítě. Pokud chci přehrávač audioknih pro jednoduchý poslech. Pokud chci co nejvíc muziky za málo peněz, tady jsem správně. Renomovaná značka, renomovaný dovozce, standardní záruka, servis. Za třináct stovek v této době vlastně takový malý zázrak! Takže pokud vidíte využití, nemusíte se bát = odkaz je na začátku článku.

 



 


253 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page