top of page
Vyhledat
  • Boris Stojanov

Batohy Tamrac a Miggo


Fotografové se dost často dělí na dva tábory - na baťůžkáře a taškáře. Tím nemyslím břitké humotisty, ale ty, so raději tašky přes rameno! Dnes ale potěšíme více první skupinu, skupinu baťůžkářů.

Ukážeme si nejen batohy na fotovýbavu, ale i batohy, do kterých si můžete sbalit oblečení na cestu, nebo něco na zub.

OBŘI

TAMRAC G32 ELITE

Tamrac G32 patří do skupiny velmi velkých fotobatohů, které vynikají nejen propracovaným designem, ale i skvělou funkčností. Nejen v oblasti ochrany proti vlhkosti, ale i v oblasti ochrany proti nenechavým rukám.

G32 je prostě elitní kousek.

Vrchní vrstvu tohoto batohu tvoří tkanina, která nejen svým designem připomíná vojenský ripstop.

Batoh má klasické horní ale i méně obvyklé boční ucho a jeho velikost odpovídá normám pro palubní zavazadlo do letadla.

Popruhy batohu jsou elegantně uschovány do schránky zapínatelné na zip a je tak možné z příručního zavazadla udělat kdykoliv batoh.

Veškeré zipy mají krytí proti vlhkosti a batoh je doplněn samozřejmě pláštěnkou.

Horní víko pojme 15" notebook, včetně zdroje, myši a další drobné havěti, kterou chceme mít po ruce. Součástí přihrádky pro notebook je i šňůrka s kartabinou, na kterou lze připnout klíče tak, abyste je neztratili.

Na jednu z drobných vychytávek narazíte hned po otevření horního víka batohu, kdy podle zvuku zjistíte, že horní víko je zespoda opatřeno suchým zipem, který doléhá na protikus, umístěný na středové výztuži batohu. Při neopatrném pouhém přiklopení horního víka máte drobnou jistotu, že se vám obsah batohu okamžitě nevysype na zem.

Víko batohu je zevnitř osazeno 4 síťovanými kapsami, ve kterých lze nosit filtry, karty, baterie a ostatní fotografickou bižuterii.

Má v základní konfiguraci 20 škálovatelných přihrádek, které pojmou neuvěřitelné množství fotografické výbavy. Nám se, jak vidíte na obrázku, podařilo vecpat 4 těla, 9 objektivů a ještě nám v pohodě zůstal prostor pro blesky.

Pokud se tedy chystáte na opravdovou výpravu, nebo máte rádi veškerou svou výbavu vždy po ruce, patří tento obr k tomu nejlepšímu, co lze v současnosti koupit.

A to nejen díky svému královskému objemu, ale i díky použitým materiálům vysoké pevnosti a množství úložných prostor. A také díky své váze - sám o sobě váží jen 2 kilogramy.

K drobným radostím tohoto batohu patří i ochranný obal pro skladování mimo vaše fotografické výpravy.

Stativ lze připevnit na obou stranách batohu pomocí standardního systému kapsa - přezka.

Tento batoh lze na českém trhu zakoupit za cenu kolem 9 tisíc korun.

TAMRAC ANVIL SLIM 11

Druhým dnes představeným batohem z oblasti obrů je fotobatoh z profesionální řady s označením Anvil Slim 11.

Batoh je klasicky černý s použitím odolně tkané látky a s vysokou ergonomií nastavení popruhů.

U popruhů lze nastavit výšku uložení batohu na vašich zádech, kdy ve spojení s dokonalou a pevnou bederní opěrkou lze docílit perfektní rozložení váhy i pro dlouhé putování.

Části batohu, spočívající na vašich bedrech, jsou samozřejmě opatřené plochami pro odvod vlhkosti a tunely pro cirkulaci vzduchu.

Na přední straně batohu jsou tři samostatné kapsy pro uložení drobností, jako jsou klíče, doklady, paměťové karty nebo filtry.

Je zde rovněž dvoupřezkový úchyt pro nošení stativu, který je doplněn třetí nastavitelnou přezkou na vrchu batohu.

Spodní čelní kapsa pohodlně pojme např. zdroj od 15” notebooku nebo velkého tabletu, které lze pohodlně umístit do separované přihrádky ve víku batohu.

Víko batohu je na zadní straně opatřeno třemi průhlednými kapsami na zip, které bezproblémově pojmou další fotografické příslušenství.

Všechny zipy jsou v základním protiprachovém provedení. Batoh je dodáván včetně pláštěnky.

Vnitřní uspořádání je v klasické konfiguraci “3 brázdy”, což v praxi znamená, že po vyjmutí horní přepážky lze do střední brázdy pohodlně umístit velkou zrcadlovku i s nasazeným dlouhým ohniskem. Zbývající dvě brázdy vám umožní uložit dalších až 8 objektivů.

Jeho váha je také více než příznivá - 1,9 kg.

Na českém trthu jej zakoupíte za cenu kolem 4.000 Kč.

KLASICI

TAMRAC NAGANO 16L

Prvním zástupcem v naší dnešní krátké exkurzi u batohu střední velikosti je Tamrac Nagano 16L.

Jedná se o kompaktní fotobatoh, který lavíruje na hranici městského batohu s lehkým fashion nádechem.

Celá konstrukce má hladké linie a čelní strana batohu je vyvedená v zajímavém ocelově šedém odstínu s lehkým kontrastním logem navrchu.

Batoh je vyroben z tkaniny se zvýšenou odolností proti vlhkosti a lépe tak odolává nepříznivým povětrnostním vlivům.

Na přední straně je umístěná vyztužená kapsa, která pojme 13” notebook nebo velký tablet. Je zde rovněž 6 separátních kapes pro uložení drobností a designová přezka pro uložení klíčů.

Bezpečnost uložené techniky zaručuje přístup do hlavní části, který je umístěn na zadní straně batohu, tudíž ho máte při nošení na zádech.

Ergonomie nošení zaručují klasické měkčené plochy pro odvod potu, doplněné o odvětrávací tunel. Zadní část batohu je posltrovaná a tvarovaná pro pohodlnější nošení.

Batoh lze zabalit do stříbrné pláštěnky, kterou najdete uvnitř.

Vnitřní uspořádání je rozděleno příčkami na 12 úložných pozic. Batoh lze tak využít jak pro nošení

např. bezzrcadlovky s bohatým příslušenstvím objektivů a bajonetových redukcí, tak i pro středně velkou klasickou zrcadlovku nejen s nasazeným objektivem 70 - 200, ale i dalšími osmi skly.

Samozřejmě pokud máte vysoký skládací talent a dostatek síly, narvete tam toho podstatně více.

Veškerou drobotinu, jako jsou karty a filtry umístíte do dvou průhledných kapes uvnitř.

Batoh váží 1,2 kg a v na českém trhu jej zakoupíte za cenu kolem 3.500 Kč.

TAMRAC NAGANO 12L

Nagano 12l je batůžek ve velmi subtilním provedení, v kombinaci s blankytně modrou barvou a dovedu si jej tak představit i na zádech ženy.

Batoh pojme středně velkou zrcadlovku se 4 - 5 objektivů, pátý objektiv se ale vejde pouze v případě, že vyjmete separátní pevné pouzdro s průhledným víkem, do kterého lze uložit buď ty nejcenější kousky nebo drobné příslušenství.

Víko batohu nabízí 2 průhledné uzavíratelné kapsy pro uložení buď osobních věcí a nebo filtrů, baterií a paměťových karet.

Malý notebook nebo tablet lze umístit do separátní kapsy na zádech.

Velmi hezkým prvkem je horní lehce polstrovaná kapsa, do které se v případě delší vycházky bez problému vejdou dva chleby s řízkem. Tím si tento malý batoh získal i naše srdce, protože nejen fotografií živ je člověk.

Batohy Tamrac řady Nagano jsou vyrobené z tkaniny se zvýšenou odolností proti vlhkosti a lépe tak odolávají nepříznivým povětrnostním vlivům. Outdoorové použití batohu podtrhuje integrovaný vak na vodu s hadičkou.

Batoh váží 1 kilogram a na českém trhu jej zakoupíte za cenu kolem 3.000 Kč.

GUMÍDCI

MIGGO AQUA STORMPROOF LARGE BACKPACK85 A MEDIUM BACKPACK80

Miggo je jednou z mnoha mladých značek, které se pustily v posledních letech do výroby fotopříslušenství. Na rozdíl od tzv. startupových hvězdiček, které slouží povětšinou pouze k vydělávání peněz na momentálních designových výstřelcích, Miggo nabízí propracované a chytré řešení pro pobyt v přírodě i za nepříznivých povětrnostních podmínek. Princip jejich batohů není nový. Známe jej např. od pražských messengerů, jezdících se žlutými batohy podobné koncepce.

Oba batohy jsou koncipovány jako dvoukomorové. Spodní komora, přístupná z levé i pravé strany pojme velkou zrcadlovku v případě většího batohu, společně se třemi objektivy, nebo dvěma objektivy a bleskem. Přístupnost z boku do batohu vám umožní vyndat rychle fotoaparát bez toho, abyste batoh postavili na zem.

Neproti tomu horní komora ukrývá šachtu pro 13” nebo 15” notebook, dvě chytré síťové přihrádky bezpečné uložení láhve s vodou, dvě otevřené kapsy pro uložení filtrů, dokladů nebo pouzder s paměťovými kartami, které jsou vtipně lemovány antireflexní páskou.

Protější strana nabízí malou skrytou kapsu, která je opatřená zipem. Součástí batohu je separátní pouzdro pro uložení fotografických drobností, jako jsou baterie, nebo jiné potřebné drobnosti.

Horní prostor končí zpevněnou lištou, kterou po přimáčknutí k sobě zarolujeme a zapnutím přezek vznikne celek, odolný nepříznivému počasí.

Celý batoh je s lepenými a vařenými sváry jedním z nejodolnějších batohů vůbec. Udržuje vaše drahé zařízení v bezpečí před děštěm, sněhem, prachem a pískem. Dvouvrstvý materiál Tarpaulin, kombinovaný se zipy WR (watter resistant), chrání vaše zařízení před extrémními klimatickými podmínkami.

Popruhy jsou vyrobeny z neoprenu, stejně jako bederní opěrka a ergonomické opěrky v mezilopatkové části. Přezky, držící uzavřenou horní komoru jsou opatřeny pojistkou proti náhodnému rozepnutí. Jezdci na obou stranách zipů, což je v případě např. bouře nejcitlivější místo pro pronikání vlhkosti, jsou při správném zapnutí chytře schovány pod přesah horní komory.

Pokud potřebujete nést větší množství výbavy, lze další objektivy, ale i např. Blesk umístit do horní části batohu v přídavných ochranných pouzdrech. Zmenšíte si tak ale prostor, ve kterém můžete mít důležitější věci, jako např. mikina, větrovka nebo jídlo.

Tento batoh bych doporučil fotografům, kteří se nebojí trochu se zašpinit při hledání těch nejzajímavějších snímků.

Miggo 85 váží 1,7 kg a Miggo 80 1,3 kg. Na českém trhu oba batohy dostanete za cenu od 4.000 do 4.500 Kč


108 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page