top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraBoris Stojanov

Objektiv Lensbaby Trio 28: plastový pancake na Sony A7 RV, je to overkill? Nebo zábava?

OK, takže slečnu s jedním ostrým okem už vyfotit umíte. Babiččiny staré ruce sedřené od práce už umíte taky. Krajinky jste přestali pilovat, protože vám je dotáhne plugin do Photoshopu s AI… Na nahotinky nejste dostatečně průbojní a street fotí každej, kdo si zrovna koupil foťák. Protože je to zrovna IN. Máte touhu něco tvořit, asi by vás bavily koláže, ale neumíte to… Možná ty Sudkovy fotky, takový ty hrátky se světlem, nekonkrétní, neostré, trochu zasyflené prostředí, nehledáte krásu v kráse, ale krásu v ošklivosti, hledáte výzvu, naplnění, něco, kde opravdu tvoříte.



Máte jakoukoliv bezzrcadlovku, v tom je zakódován ten úspěch. Potřebujete reálně vidět, co se v nadcházející fotce fakt stane, a to vám dá jen okamžitý přenos obrazu z čipu. A k tomu potřebujete jeden – řekl bych pancake, ale on je trojitej, teda vlastně jakoby tomu lívanci ještě na bříšku narostl jeden malej bratříček. Takovej ten míšánek, co maj velký kluci… A když ho spojíte s tím bezzrcadlem, dostanete přesně to, co naplní váš umělecký hlad!

Lensbaby Trio 28 je unikátní fotografický objektiv navržený tak, aby poskytoval fotografům nejen skvělou obrazovou kvalitu, ale také možnost experimentovat s různými ohnisky a tvary. Jeho trojitý ohniskový design zaručuje výrazné a kreativní snímky, které se vymykají tradičním standardům.

Jednou z klíčových vlastností Lensbaby Trio 28 je jeho trojitý ohniskový systém, který vám nabízí tři odlišná ohniska v jednom objektivu. Toto umožňuje fotografům snadno přepínat mezi různými principy nedokonalosti, což vytváří jedinečné a zábavné obrazy.



Výrazné Efekty, Bokeh, Hra se Světlem

S Lensbaby Trio 28 se fotografie stávají nejen o přesnosti, ale i o uměleckém vyjádření. Jeho schopnost vytvářet nápadné efekty bokeh umožňuje izolovat subjekty a vytvářet atmosférické snímky s krásným rozmazáním pozadí.


Pokud se podíváme co tvrdí výrobce, zjistíme následující:

1. Twist Optic: Ponořte své fotografie do snové atmosféry s Twist optikou. Tato funkce přidává vašim snímkům jemný vířivý efekt, který udělá fascinující a dynamický vizuální dojem. Je to podobné Petzvalovu objektivu, jen zde chybí to kilo mosazi a skla ve velkém tubusu a namísto 80 mm ohniska máte širokých 28.



2. Velvet/Sametová optika: To je sklíčko pro víly a všechny EZO nadšence. S touhle volbou dodáte svým záběrům jemnou, éterickou vizáž, bez nutnosti změkčovacích filtrů. Tento objektiv udělá sametový, zářící vzhled, který vašim fotografiím dodává nádech romantiky a nostalgie.



3. Sweet Optic: Dosáhněte klasického vzhledu selektivního zaostření s optikou Sweet. Tato funkce vytváří centrální oblast ostrého obrazu obklopenou postupným rozostřením a přitahuje pozornost k vašemu objektu tím nejumělečtějším způsobem. Prostě je to klasická středovka, když ji miluješ – není co řešit.



S kompaktním a lehkým designem je Lensbaby Trio 28 ideální pro fotografy, kteří chtějí zůstat pohybliví, nezatížení, neověšení taškami s kilogramy skla. Jeho jednoduché ovládání a schopnost rychle se přizpůsobit různým scénám činí z tohoto objektivu skvělého společníka na takové to bloumání a sledování.

Sám jsem jej zkoušel na bezzrcadlovce Sony A7 RV, což je bestie s rozlišením 61 Mpix. O to ani nejde, pokud tedy nehodláte tisknout metrové fotografie, co je ale hlavní důvod je hledáček tohoto foťáku, který má rozlišení přes 9 Mpix. Jelikož je stále tak nějak standard mít něco kolem 3,5 Mpix, pak jistě chápete, že pro hledání toho ostrého místa v rozmazané kompozici je to fajnovost. I když je to rozlišení trochu overkill.



Celý ten objektiv je vyveden z hliníku a plastu. Abych byl přesný, z hliníku je obvod těla objektivu a přišroubovaný bajonet – v tomto případě Sony E. Zbytek je kobinace různých klastů. Stane se vám tedy při focení, že pořád máte málo ostrosti – teda to máte tady vždycky, ale ještě míň, než málo. Pak stačí základnou se třemi optikami zlehka zahýbat a ostrost se objeví. Prostě byla ta optika trochu vyosená, což můžete krásně sledovat pomocí funkce Focus Peaking – tedy tak se to jmenuje na Sony, prostě něco, co vám pomáhá ostřit zvýrazněním zaostřeného místa v kompozici.


Možná si říkáte, jestli jsem se totálně zbláznil, že nasadit si tohle, místo skleněnýho high-endu co mám k dispozici je šílenství, ale… Ono mě to baví… OK, není to asi standard, není to pro každého, ale je to vlastně jako focení s Leicou – tedy opravdovou Leicou – M, ne těmi kompakty pro masy. Musíte si tu fotku zaostřit, udělat a ona pak bude jiná, než ze Sony, nebo z Canonu. Existuje určitě studie, která by to i vysvětlila, ale kdo by ji četl – nikoho nezajímá, většině stačí popis „obraz z Leicy“ a každý si svou romantickou představu umí okamžitě představit. Postup je tady podobný, žádný AF, ale hezky manuál se strmým stoupáním – 0,2m až nekonečno na čtvrt otáčky, ale to jen potvrzuje, že ostrost zde nehledejme. Tedy jinak – nehledejme v tom superrealistickou ostrost 21. stol, tady jsme na konci 19., možná počátku 20.



Tím, že můžete hledět do hledáčku, nebo na displej i ve chvíli, kdy přepínáte ohniska, nebo spíše přetáčíte optiky – ohnisko je stále +/- 28 mm, všimnete si rychle jednoho efektu, který ospravedlní fakt, že vás to začne bavit! Dostnete se do světa odrazů, vícenásobných expozic, koláží – říkejte tomu, jak chcete. Prostě se vám při nedotaženém přepnutí objeví část obrazu ze dvou optik, takže z jedné věže máte najednou dvě, aniž byste pro to museli udělat víc, než jedenkrát zmáčknout spoušť. Jo, a potom ještě vyvolat ten RAW. Ale to je všechno. No ještě to můžete nějak doprznit nějakým filtrem, ale to už je fakt všechno!



Shrnuto – podtrženo

Je to lehké, jen hmotností, nikoliv ovládáním. Časem si zvyknete na obraz a možná dokážete určit, kterou optikou jste to fotili. Ale spíš se přikláním k tomu, že vám to bude jedno. Budete nativně hledat a zkoušet, až najdete. Odměna je sladká a teď je ideální čas na zkoušení doma s lampičkou, nebo s denním světlem od okna. Protože až bude trochu lépe, můžete rovnou vyrazit fotit zbytky vašeho oprýskaného města, nebo třeba Sudkovy fotografie věcí, či zátiší. Když vezmu vyšší řadu optik Lensbaby jako etalon na celkem vážnou práci, Je objektiv Trio 28 v těsném závěsu. Pokud se na to podívám pouze pohledem cena/výkon/užitek, pak je to krásná vstupenka do tohoto zvláštního světa. Za nás s Marcelou – jednoznačně doporučujeme!




91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page