top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraBoris Stojanov

Rádio pod stromeček?

Aktualizováno: 11. 12. 2023



 

Miluju stránky www.hama.cz Ptáte se, proč jako? Je to jednoduché. Historicky jsou tam informace o objektivech Sigma, kartách a discích SanDisk a vlastně i o Western Digital poté, co se sfůzovali se SanDiskem. Pak jsou tu mraky rámečků a foto alb co bereme do tiskárny, drobnosti typu lepící růžky na fotografie, ale hlavně Hama je výrobcem a dovozcem neuvěřitelného množství různých až obskurních drobností. Příklad? Kabel SCART. Kdy jste jej viděli, nebo použili naposledy? 10 let? 15 let? V pořádku, ale pokud byste dostali nějaký záchvat a hledali třeba kabel převádějící SCART na HDMI, hledejte to na stránkách Hamy. A v drtivé většině dotazů budete úspěšní, protože tento německý výrobce a dovozce je stále fenomenální.

 


U mnoha věcí to není žádný hypermoderní high-end, ale to tu sakra nikdo soudný neočekává a hlavně, 99 % zákazníků je to úplně šumák. Hledají funkční věc pro určité využití a tady ho najdou, vždy s bonusem příznivé ceny! Na stránkách Hama se krom high-endových skel od Sigmy a skvělých produktů SanDisk / Western Digital nachází obrovské množství položek pro každodenní život, bez potřeby marketingové leštěnky. Stránky jsou skvěle funkční, přehledné, s veškerými informacemi.

 

Asi dva týdny zpátky jsem hledal alternativu k nativnímu 14 mm objektivu od Sony, kterou jsem samozřejmě od Sigmy našel a pak jsem tak ze zvyku mrknul, co je nového ve světě bez hranic. Už nějakou dobu mě přepadá myšlenka DAB+ rádia a když jsem vstoupil do sekce Audio na webu Hamy, nestačil jsem se divit. 21! modelů dámy a pánové! 21 modelů DAB+ rádií, od kostek na noční stolek, přes audio komponenty, až po rádia pod kuchyňské skřínky a hudební mini systémy… Ufff… samozřejmě, jak je mým zvykem, do oka mi padnul ten nejdražší kus, a tak jsem rozklikl jeho kartu. Označení DIR3510SCBT je tedy ještě horší než vyhulené názvy od Škoda auto, ale při pozornějším pohledu mi došlo, že je tomu přesně naopak. Zkratka DIR dle mého znamená Digital Internet Radio a S bude Spotify, C značí CD a BT je jasný = Bluetooth. Logicky, hezky jako to od dávných časů dělá Sony, zkratka je tvořena prvními písmeny označující produkt a funkce. Jak jednoduché Watsone!

 


Slovo dalo slovo a ohromná krabice přistála ve studiu. Tak jak to mám rád u Apple, kdy krásná prodejní krabice je zabalená v šeredné transportní. Perfekt. Uvnitř tříkilový systém, kombinace plastu a zadní vláknité desky. Manuál v češtině přibalen, ale znáte to: #readthefuckingmanual je pro blondýny, mě starýho hifistu přece nebude někdo poučovat. Zmáčknu OnOffy, cvak a už to běží, naskočí průvodce, sakra, proč to nesvítí víc? Už sahám po manuálu, plácám se přes ruku – nepolevuj! To dáš! Proboha, proč máme tak blbý a dlouhý heslo do tý naší wifiny, fakt to svítí mizerně, menu, žádný nastavení, mačkám to tlačítko po tlačítku, tak je to asi rozbitý no… Další kafe, ladím – Impuls vole, kdo to asi chce poslouchat? Radiožurnál – bez signálu sakra – vítejte v česku, kde je ta mapa pokrytí? No jasně, takový pokrytí si pamatuju naposledy od Eurotelu, ale počkat – mělo by tu aspoň něco hrát, sakra fakt na to nevidím, pouštím cédečko tedy… No, hraje to jako rádio, kde je nějaký equalizér? Jo, když se to trochu poladí tak to hraje celkem mile v rámci tohoto hřiště, jen škoda, že ten displej nesvítí… Co to má za konektory zezadu?

 


Anténní vstup, sakra! Tak já tam přišroubuju tu anténu a co je tohle za přepínač? „Auto Dimmer“?!? ON/OFF?!? Tvl jakože to má stmívatelnej displej natvrdo? Ó ano! Pokud jej používáte zcela nerušeně, můžete displej přepínačem téměř zhasnout. Jinak můžete samozřejmě použít krokové stlumení, případně nechat intezitu osvětlení na senzoru, který reaguje na okolní osvětlení. A vlastně na webu psali o nějakých aplikacích… No pocem, tak to je masakr teda! Stahuju doporučenou aplikaci UNDOK a vzápětí mi to nabízí i druhou appku OKTIV. Ta se nakonec stává vítězem, v češtině jsou obě, jednoduché stejně a vysvětlují to vypínání displeje. Proč by vám někde v místnosti měl zářit displej, když to ovládáte z telefonu? Tak to je fakt vymyšleně udělaný, klobouček. Pokud naopak budete používat rádio bez aplikace, necháte si samozřejmě displej zapnutý, abyste viděli, co se děje. Ale pojďme zpátky k té konektivitě a rozboru co s tím.

 

Hlavní vypínač je jasnej, stmívač displeje taky, stejně jako konektor napájení.  Ethernet/LAN – pokud máte ještě blbější heslo do Wi-Fi a raději data po drátech, pozor – první pecka! SPDIF neboli digitální optický výstup! Pokud máte zařízení, které má optický digitální vstup, můžete toto rádio použít pouze jako zdroj signálu a vše pomocí optiky přenést do vašeho zařízení, kde jej dekódujete a zesílíte. To je hodně fajn za ty peníze, ale jedeme dál. USB pro připojení flash paměti s hudbou – to je teda dost oldschool, ale lidi jsou různí. Ale ten USB konektor slouží i pro kabelové spojení s telefonem či tabletem, kde funguje jako zdroj nabíjení s výstupem 5 V / 1 A. Pokud pojedete z telefonu Spotify, bude se nabíjení hodit. A jako bonbónek následují dva audio výstupy, jeden stereo 3.5 mm jack jako linka, to znamená fixní výstup třeba do zesilovače a druhý, stejný konektor ovšem variabilní, což znamená třeba kabelem připojené aktivní reproduktory a teď pozor – s dálkovým ovládáním hlasitosti. Buď pomocí dodaného dálkového ovládání, nebo pomocí chytrého telefonu z dvojice aplikací.

 


Ještě si jednou uvědomíme, že se bavíme o rádiu Hama s cenovkou +/- 8 319 Kč vč. DPH.

Za ty peníze se vám tu servíruje: FM rádio, DAB+ rádio, internet rádio, přehrávač CD, přehrávač mp.3 a Spotyfy Connect přehrávač. To vše s podporou dvou aplikací dosažitelných pro iOS i Android a s dálkovým ovládáním. Navíc s optickým digitálním výstupem, linkovým výstupem a výstupem s ovládanou hlasitostí… Je toho za ty prachy celkem dost, co říkáte? Vidíte, možná jste se na začátku divili, proč mám rád značku Hama. Tohle jsou ty milé drobnosti, co nám tak zpříjemňují život! Ukažme si tedy dva scénáře, jak to vidím s použitím já.

 

Na chatu/pro rodiče či prarodiče

Zařízení při standardním nastavení bez ekvalizéru nehraje nijak špatně, hraje prostě jako rádio. Pokud si zvolíte na ekvalizéru Jazz, nebo Rock, hraje o poznání lépe. Stejně jako všechny malý bedýnky, ani ten Apple HomePod není bez ekvalizace žádnej lumen, prostě si to nastavte tak, jak to máte rádi. A pokud vám nevyhovují přednastavení, nastavte si v uživatelském režimu svoji preferenci. Takže pokud se rozhodnete darovat rodičům, či prarodičům tuto hrací skřínku pod stromeček, dáte jim klasické FM rádio, moderní DAB+ rádio, internetové rádio, CD přehrávač na ty jejich Pepíčky Zímů a zhulence ze šedesátek, ale navíc jim dáte zařízení, které využijete i při rodinných oslavách, nebo až k nim přijedete vy, vaše děti na prázdniny. Pomocí Spotify Connect umí tento systém od HAMA hrát co si umanete, nebo stačí nahrát pásmo pohádek, či audioknihu na flash paměť a zábava zaručena.

 

 


 

Domů jako součást sound systému

Jsem zvídavý a máme vybavenou domácnost. Takže jsem vyzkoušel jak pevný linkový výstup s připojením aktivních reproduktorů od Harman Kardon, tak variabilní se stejným propojením. A posléze jsem vyzkoušel i propojení optikou se svým Hi-Fi systémem. Všechno funguje naprosto perfektně! Tedy až na to rádio, bydlíme v domě, který tu stojí 300 let a zdi jsou kámen o tloušťce 0,7 – 1 m. Už jen signál na wifinu byl oříšek, takže chtít něco jako silný signál po českých firmách je nesmysl. Stejně jako internet funguje jen ve městech a Cetin s tím nic nedělá a dělat nebude, tady to není a nebude asi žádný med ještě pár let, možná deset.

 

Ale stačí změnit „místo, kde mi to vyhovuje“ na místo, „kde mi to nevyhovuje – ale je blízko okna“ a vysílání DAB+ se objeví i na vesnici s 22 000 obyvatel. Stačí jen si uvědomit rychlost našich odpovědných budovatelů. Na druhou stranu, ovládat to lze komplet přes aplikaci a displej jde vypnout, takže pokud se smíříte s hůře přístupným šuplíkem na CD, šoupněte celé zařízení za květinový stolek k oknu a máte vystaráno! Buď budete mít hrající květiny, nebo vytáhnete digitální i analogový signál kamkoliv do místnosti a zapojíte.

Ovládání je přes Wi-Fi, takže kde je signál, tam to ovládáte. Hrajete v obýváku a ležíte vedle v posteli, žádný problém. Ve všední dny si můžete pouštět svoje oblíbené rádio stanice z FM i DAB+ nabídky, ale i desítky tisíc internetových rádií, aniž pustíte počítač. Prostě si jen v aplikaci nastavíte zemi a z listu dostupných stanic vyberete tu svoji. Samozřejmě si je lze stejně jako ty rozhlasové uložit do paměti a pak už jen zvolíte číslo, kde máte stanici uloženou. Přehrávání CD má jediný trochu oříšek, unašeč – ta plocha na kterou položíte cédéčko je strašně subtilní a tak nějak má tendenci se sama rychle zavřít. Tak musíte být trochu rychlejší a přesnější, než to klasicky nasadit na ukazováček a zakvrdlat s tím do stran až se trefíte. Nepodařilo se mi vidět u žádného CD audiotext, což je škoda. Připojení k Wi-Fi to má, připojení do databáze by nebylo tak problematické. Samozřejmě u rádií funguje RDS v DAB+ kvalitě, takže informace rolují jak o závod. Spotify Connect se přenáší komplet a pokud je vás v místnosti více, zařízení dovoluje přehrávat hudbu od různých uživatelů v režimu Spotify Jam.

 


Vidím, že to zase začíná být román, takže si to shrneme. Máme tu jedinečné zařízení v pěkném zpracování, se zárukou oficiálního dovozce, rozsáhlými možnostmi a vyčerpávající konektivitou. Dokáže fungovat jako solitérní radiopřijímač kdekoliv, kde je elektřina, nebo jako zdroj digitálního signálu s konektivitou FM/DAB+, přehrávačem CD a Spotify v napojení na další řetězec. Ovládat se dá přes uživatelsky velmi jednoduché a vstřícné prostředí dvou aplikací, nebo přes dálkové ovládání. Pokud jej využíváte jako samostatné zařízení, zvuk je podroben velikosti s tím, že přednastavený ekvalizér posune laťku na úrovně, které v dnešní době vyžadujeme. Je to klasické uspořádání bez jakýchkoliv vymožeností prostorového zvuku, takže soustředěný poslech nedává smysl. Je to výborný společník na práci, na všední i sváteční dny, ale i na večírky. Tam zjistíte, kolik zdrojů signálu vám pomůže se protančit třeba až do Nového roku!

 

Shrnuto – podtrženo, pokud hledáte zajímavý dárek pro rodiče, pro sebe, nebo prostě doplněk na chatu, či domů, digitální a internetové rádio HAMA DIR3510SCBT je po čertech dobrá volba! A samozřejmě jak říkají v té reklamně – jak systém rádia, tak aplikace i návod je „hezky česky“ a po slovensky tiež!



   


152 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page