top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraBoris Stojanov

SanDisk Extreme PRO® Portable SSD 1TB, aneb Disk ve správných barvách

Aktualizováno: 27. 4. 2020

Začít povídání o testování externího disku řečí o barvě produktu je asi na první pohled dosti úchylné, ale… Kdo se někdy nacházel v komunitě lidí, kteří fandí nějaké značce – například fotí se SONY, tak je mu to jasné na první pohled. Prostě černo oranžová kombinace je TOP!

Tak to máme krátké entrée pro úchyláky a teď pro všechny normální bělochy.

Dostal se mi do rukou podivuhodný malý externí disk, který sliboval hory, doly i s horákama. A tím nemyslím nikoho od Richarda… Prostě něco, co je půdorysem velký jako moje iqos zařízení, ale mnohem tenčí. 1TB a prý 1050 MB/s… Přes USB – C… no tak se ukaž!



Při vybalení jsem dostal hned odpověď na nevyřčenou otázku – k vlastnímu disku jsou dva typy kabelů, pardon – kabílků tak 20 cm. Jeden je USB-C – USB-C a druhý USB-C – USB-A (3.1 v2), takže připojí jej opravdu každý. První skupina velice rychle, druhá skupina celkem rychle.

Disk je postavený na technologii NVMe a naformátovaný z výroby systémem ExFAT, takže stačí vybalit, připojit, použít. Disk se objeví opravdu okamžitě a můžete si začít užívat famózní rychlost. Ta je závislá na zdroji dat a jeho vlastní rychlosti. Pokud jsem použil kopírování z vnitřního SSD disku mého Mac Mini (2018), jež má rychlost čtení kolem 2500 MB/s, nemá smysl se ani snažit na něco při kopírování myslet. Než vás něco napadne, máte zkopírováno. Méně impozantní byl přenos – stažení fotografií z SD karty na disk, tam je limitem rychlost čtení té dané karty, což bylo v mém případě 299 MB/s. Čtečka originál Apple do USB-C, karta SONY Tough. Přesto, že rychlost není až tak impozantní jako z disku na disk, jde všechno velice hladce a rychle.



Disk je samozřejmě natolik rychlý, že z něj lze tahat rovnou data i pro více náročné úlohy, než je prostý přenos z počítače A do počítače B. Vyzkoušel jsem jej použít jako zdroj dat pro převod RAW formátů z fotoaparátu A7R III s rozlišením 42MPx, jehož RAW soubory mají velikost strašidelných 86 MB. Program Capture One Pro tahal a ukládal data na stejný disk bez jakéhokoliv protestu. To samé jsem vyzkoušel s programem Lightroom a s RAWy z bezzrcadlovky Hasselblad X1D II 50C, kde je každý soubor nositelem informací o objemu ještě šílenějších 107 MB. Dopadlo to stejně. Vše sviští, bez uzardění.

Utilita BlackMagic Disk Speed Test vyhodnotila, že při připojení USB-C bude mít disk možná problém u video formátu 2160p60 10 bit YUV 4:2:2, otázkou však je – jak velký, neboť tento formát zde byl již před uvedením NVMe disků a taky jej tvůrci zpracovali… Každopádně při připojení přes USB-C dodaný kabel byla rychlost čtení/zápis kolem 940 MB/s při zapojení přes USB 3.1 s dodaným kabelem to bylo kolem 430 MB/s v obou směrech. Jak jsem avizoval – opravdu špičková hodnota na placku do kapsy. Udávaná hodnota až 1050 MB/s se mi nepodařila, ale může to být něčím specifickým, například potřebou přeformátovat disk do nějakého Apple friendly formátu, nebo zakoupením lepšího = velmi drahého kabelu. Pokud vezmu v potaz, co říká marketing (až 1050 MB/s) a skutečnost (940 MB/s), kterou jsem dosáhl bez jakéhokoliv úsilí a dalších investic, splnil produkt slibovanou rychlost na 90 %, což je u těchto produktů výtečná hodnota!



Co se fyzických vlastností týče, jak jsem popsal výše – velikost je velmi vstřícná, centimetrová tloušťka a plocha 5,7 x 11 cm. Takový malý telefon, dalo by se říci. Povrch je kombinací hliníkového rámu, který pomáhá s odvodem tepla a zároveň chrání křehký vnitřek před poškozením deformací. Celý povrch na rubu i líci je potažen měkčeným materiálem na bázi silikonu, se středovou plochou plastu, který dodává disku další vrstvu ochrany a zároveň jej dělá velmi příjemným na omak. V protilehlé části od konektoru je designový prvek, který umožňuje disk „zavěsit“. Primárně jsem si vzpomněl na módu nošení mobilů na krku a s tím spojené rozšíření problémů s podrážděným jícnem od věčného plácání mobilu o solar plexus. Navíc, co s tím kabelem, nosit jej po kapsách není taktéž žádná radost. Pak jsem si ale vzpomněl na různé foto tašky a batohy, které mají integrované šňůry s karabinou, primárně sloužící například jako pojistka proti ztrátě klíčů, nebo peněženky. Tak to je přesně to místo, kam se disk dá připnout a neztratit. Stejně tak může posloužit systém kotviček od Peak Design ve spojení s kšandou, kterou nalezneme třeba v 15“ messengeru. Každý si určitě nalezne svoji cestu.



Disk umožňuje pracovat v teplotách od 0 do 45 st C. Pracovní teplota disku je však od – 20 do + 70 st C. Jeho odolnost odpovídá krytí IP55. Hmmm, tak trochu lidsky – když ho vyválíte v blátě, písku, pokydáte hořčicí a pak opláchnete v potoku, nebo pod proudem vody, nic se mu nestane. Tomu už rozumíme všichni, tak pojďme dál. Shock resistant, neboli odolnost proti pádu/nárazu odpovídá 1500G… super… a co jako? Možná co to v praxi znamená má někde strejda Google napsaný, protože ten ví všechno, ale vycházejme ze dvou pohledů – je to odolný disk a je to stále křehká elektronická součástka. Takže pravda je tam někde mezi tím… Pokud spadne ze stolu – přežije, vypadne z kapsy – přežije, vypadne ze 44. patra – nevím. Každopádně je odolný a schopný pracovat i v prostředí s vibracemi o frekvenci 10-2000 Hz, možná jej tedy můžete mít položený na subwooferu, nebo když se dámě spustí v kabelce… pojďme raději od toho.



Závěrečné hodnocení

Už jen to, že je produkt v barvách Sony Alpha je příjemné. Ta kombinace barev je prostě super. Rozumí si okamžitě s Mac OS X, což je paráda druhá. To, že bez problému funguje pod Windows beru jako samozřejmost… Je odolný proti nešikovnosti, malý skladný, s kabeláží pro oba konektory – USB-C/USB-A. Je velice rychlý, není nejrychlejší na světě, ale je velmi rychlý za super cenu.

Disk má velmi pěkně zpracovaný design a povrchovou úpravu, silikonová pryž neklouže/nestudí v ruce a pomáhá s ochranou křehkých vnitřností. Hliníkový rám zajišťuje rigiditu, nízkou hmotnost a zároveň plní designovou funkci. Odlehčení konstrukce pomocí integrovaného oka je možné využít k bezpečnému zavěšení, nebo jej prohlásit za důležitý feng-shui prvek zajišťující proudění energie potřebné pro úspěšný byznys. Každému dle libosti.

Pokud jste tajnůstkáři lze pomocí zdarma dodávaného softwaru SanDisk SecureAccess celý disk zašifrovat pomocí 128bitového AES šifrování.

500GB kapacita startuje na 4 490 Kč, testovaný 1TB je za 6 490 Kč a maximální 2TB verzi lze koupit za 11 790 Kč.



Sečteno/podtrženo – jedná se o velmi dobrý a kvalitní produkt, který příjemně zrychlí práci s velkými objemy dat a poskytne jim vysokou úroveň ochrany jak po stránce mechanické, tak po stránce nechtěného přístupu – tedy v případě, že využijete šifrování disku.


EDIT:

Zvědavost mi nedala a dojel jsem ještě na prodejnu Megapixelu vyzkoušet, zda-li tento malý disk lze připojit jako zdroj dat ka zařízení iPad Pro bez potřeby přídavného napájení. A mám skvělou zprávu, v souborovém systému iPadu Pro 11" se tento disk po připojení pomocí USB-C kabelu objevil během chvíle a s uloženými daty se dalo okamžitě pracovat! Takže pokud se chystáte na cestu a potřebujete s sebou data, se kterými budete pracovat na iPadu Pro, je to další možnost využití. To, co se ještě nedávno zdálo díky restrikcím Apple nedosažitelné, stává se nyní skutečností. Stačí připojit disk a pracovat, nebo bavit se!





335 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page